A téli időszakban, a sütőtök újra előtérbe került. És ez milyen szuper dolog! Miért is?
Mert a sütőtök alacsony kalóriatartalmú, tele van antioxidánsokkal, rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal.
- A sütőtök sokoldalú zöldség, hiszen lehet köret, süthetünk belőle kenyeret, pitét, vagy akár az édesburgonyát is helyettesíthetjük. És nem csak a sütőtök "húsát" használhatjuk fel, de a magjait is. A tökmag a koleszterinszintet is segíti helyreállítani.
- A sütőtökben lévő rostok segítik az emésztést és a gyomor egészségét. Egy csésze főtt sütőtök kb 3 g rostot tartalmaz. A friss sütőtökben lévő rostanyag segíti növelni a jóllakottság érzését. Diétázóknak egyenesen megváltás!
- A banán és a burgonya bizonyítottan jó kálium források, de nem csak ők az egyedüliek. Igen, a sütőtök is. A kálium a vérnyomás szabályozásában és az izomműködésben játszik fontos szerepet.
- A sütőtök A-vitaminban gazdag, zsírban oldódó vitamin, antioxidáns, mely segíti a látást és elősegíti a csontozat normális növekedését, fejlődését, és erősíti a csontokat. Fél csészényi főtt adag már az ajánlott bevitel 100%-át kiteszi.
- Támogatja az immunrendszer működését, C-vitamin tartalmával és a béta-karotinnal.
- A sütőtökben lévő antioxidánsok csökkentik a szervezetben lévő szabad gyököket, melyek károsíthatják a sejteket és a szöveteket.
- Támogatja az izomnövekedést. A tökmag nem csak kiváló cink és magnéziumforrás, de fehérjeforrásnak is kitűnő. A tökmagnak magas a kalóriatartalma, úgy mint a diónak, vagy más magoknak. Nassolásnál figyeljünk erre.
Most már hogy tudjuk mi mindenre hasznos, fogyasszunk finom sütőtököt!