Heni szerint az egészséges életmód...

Heni szerint az egészséges életmód...

Omega 3 zsírsavak

2017. január 18. - Heni510

Arról már mindenki hallott, hogy nem minden zsír egyforma, tudjuk a túl sok zsír súlyos egészségügyi kockázatokkal jár, de van speciális csoport az omega-3 zsírsavak, melyek igen hasznosak.

3 különböző fajtája van:

eikozapentaénsav (EPA)  
dokozahexaénsav (DHA)
alfa-linolénsav (ALA)

Az EPA és a DHA állatokból származik - minden hal nagyszerű forrás - míg az ALA növényből, ideértve a lenmagot és a kendert.

Ne keverjük azonban össze az omega3 és az omega6-ot, hiszen az omega-6 zsírsavak magas bevitele fokozza a szabad gyökök károsító hatásait, ezért nőhet a rákos megbetegedés kockázata. Az omega-6 zsírsavakból emiatt célszerű törekedni a korlátozott bevitelre, vagy legalábbis tartsuk egyensúlyban azt a máshonnan bevitt omega-3 zsírsavak mennyiségével.

Mindhárom típus különböző célokat szolgál, és némileg eltérő hatása van a testre és az elmére és ha diétába fogsz, bár nem teljes a lista, de itt van 9 nagyszerű ok:

1. Javítja a szív egészségét

Csökkenti a szívritmuszavar kockázatát

2. Csökkenti az idült ízületi gyulladást

Ezek a zsírsav molekulák képesek lassítani a betegséget jellemző merevséget és fájdalmat.

3. Növeli az élettartamot

Tanulmányok mutatták ki, hogy a halolajnak lehet olyan képessége, hogy a telomereket meghosszabbítja. Telomerek bizonyos értelemben védik a kromoszómák végeit, mellyel épen tartják az információkat.

4. Agyi kapacitás javítása

Az agy zsíros szerv, tehát ügyeljünk a megfelelő zsírsav bevitelre.

5. A csontok egészségét javítja

A tanulmányok alapján a csontritkulás megelőzésében is ígéretesnek mutatkozik, hiszen ezek a zsírsavak fontos és összetett szerepet játszanak a kalcium és D-vitamin mellett.

6. Depresszió és szorongás megelőzése

7. Alacsonyabb triglicerid szint és vérnyomáscsökkentés

A trigliceridek fontos részei az egészségünknek, de ha sok felesleges van az artériákban, az pakkokat képezhet, eltömítheti az artériákat és más szív és érrendszeri problémákat okozhatnak, 

8. Csökkenti a stoke kockázatát

Ha az agyban a vér áramlása el van vágva, bármilyen okból, akkor fordulhat elő a storke. A megfelelő mennyiségű zsírsav a diétában jelentősen csökkentheti a szélütés kockázatát.

9. Figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar tüneteiben javulás

Gyerekeken vizsgálatok kimutatták az omega3 zsírsavak pozitív hatását.

 

http://shareably.net/ cikke nyomán

 

A bejegyzés trackback címe:

https://heni-edzes-etkezes.blog.hu/api/trackback/id/tr2112093647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása