Heni szerint az egészséges életmód...

Heni szerint az egészséges életmód...

Milyen a jó személyi edző? Szerintem...

2016. december 01. - Heni510

Első körben az edzettjei egészségét tartja szem előtt. És második és harmadik körben is.

Példát mutat, inspirál, naprakész.

Igen, sok edző van, sőt rengeteg, szembesülök vele minden nap, mindenki ezzel szeretne foglalkozni, de fontos (lenne), hogy szeressük alapvetően az embereket. És ne csak a pénzt, amit kiadnak erre a szolgáltatásra. 

Egészség szem előtt tartása: a legfontosabb, ha az edzett betegnek érzi magát, levert, és ha telefonál, hogy most mi legyen, jönne edzeni, akkor még véletlenül se engedjük neki. Maradjon otthon, pihenje ki magát. Inkább egy-két lemondott edzés legyen, mint akár 3 hét kimaradás, vagy akár szövődmény. Ha éppen az életmódváltás kezdeti fázisában van, és lelkiismeret-furdalása van, akkor se engedjük.

Legyen őszinte az edzett, hogy milyen egészségügyi problémái vannak, hiszen csak akkor lehet segíteni, ha tudjuk pontosan mivel állunk szemben.

Edzés során a telefont a lehető legkevesebb időt tartani a kézben, na itt mindkét félre vonatkozik. Hogyan lehet különben odafigyelni arra, mit csinál a vendég, ha éppen belemerülünk a FB hírfolyamba, vagy bármi másba? Súlyokkal dolgoznak, a sérülésveszély állandó, elég egy apró rossz mozdulat... 

Fokozatosság elve, ráépülés. Ha van rá lehetőség, akkor ne akarjuk az egyéni csúcsot megguggoltatni a vendéggel az első órák egyikén, úgy, hogy mondjuk a harmincas hölgy, középiskolában mozgott utoljára. A térdgyilkos gyakorlatokat alaposan tanítsuk meg egyszerűbb helyzetben, mert a mozgást meg kell tanulni, az alapoktól.

Példamutatás: nem kell az edzőnek állandó versenyformát hozni, de étkezésben, életvitelben, azért ne legyenek nagy ellentmondások. Számomra legalábbis ez a hiteles.

Motiválás, inspirálás: Az edzett ne azért jöjjön, mert én akarom, hogy edzeni, legyen ez a saját, BELSŐ igénye.  Én csak irányt tudok mutatni, és ha látszódik, hogy valami nincs rendben, akkor rákérdezve próbálom kilendíteni abból az állapotból. Az edzés végén azt mondja, hogy ki tudott kapcsolni és csak az edzésre figyelt.

A személyi edző képzi magát, figyeli a trendeket, és ahol jó dolgokat talál, kipróbálja, cikkeket olvas. Személyre szabja az összes edzést, az adott vendégre, hiszen mindannyian mások vagyunk. Alapvetően a személyi edzést 1 főre szoktam tervezni, ritka esetben 2 fő lehet egyszerre.

Egyszerűen 1 emberre sokkal jobban tudok figyelni, jobban tudok javítani, segíteni, a helyes kivitelezést "beégetni" valamint mindenkinek van valamilyen problémája és a vállfájós vendéget a térdszalaggal műtöttel összerakni kihívás :) :)

Tudom furcsa, de én a testnevelés órák alapján építem fel az edzést. Van bemelegítés, utána erősítés, majd a legvégén nyújtás. Mindezt azért, mert saját bőrömön tapasztaltam a bemelegítés és a nyújtás elhanyagolásából fakadó problémákat. 

Ha kell előre kipróbálom a gyakorlatokat, hogy tudjam, milyen érzés :) és folyamatosan figyelemmel kísérem a vendég arcát, kifejezéseit, mozgáskultúráját.

Számomra ezek a jó edző ismérvei...

A bejegyzés trackback címe:

https://heni-edzes-etkezes.blog.hu/api/trackback/id/tr412014838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása